KS Dolenja vas - Kulturno društvo Libna
Sprejmete piškotke?
By OpenGlobal
Kulturno društvo Libna
Kulturno društvo Libna je pričelo s svojim delovanjem 06.12.1999 in sicer z neformalnim druženjem dveh žensk, ki ju je družilo navdušenje nad kvačkanjem in vezenjem. Kasneje so se jima postopoma pričele pridruževati še ostale članice, vse do leta 2003. Svoje druženje so nato organizirale v okviru Kulturnega društva Žarek, ki deluje v Krajevni skupnosti Dolenja vas.

Sekcijo ročnih del je vodila gospa Molan Marija z vso vnemo in ljubeznijo do ustvarjanja ročnih del. Društvo je imelo tedaj kot vsa ostala društva svoj prostor v gasilskem domu, v katerem pa je primanjkovalo prostora.

Kulturno1  Kulturno2
 
Na slikah vidimo članice na odru skupaj z otroci vrtca Dolenja vas med predstavitvijo svojega dela v sklopu otroške pesmi, predstavitve dne 23.03.2000, na drugi sliki pa  je prikazan izsek iz del društva.

  Krajevna skupnost je obnovila prostore železniške postaje Libna, v katerih ima kulturno društvo sedaj prostore. Ker se je število članic povečalo, se je sekcija odločila za ustanovitev lastnega društva. Tako je Kulturno društvo Libna, vpisano v Poslovni register Slovenije 06.11.2003.

Društvo je doživelo veliki napredek ob pomoči muzejske svetnice, dr. Ivanke Počkar, etnologinje v Posavskem muzeju Brežice. Usmerila je članice v zbiranje gradiva v domačem kraju ter okrog njega, pri znancih sosedih, sorodstvu. Opravljajo poslanstvo ohranjanja kulturne dediščine.
V svojih vrstah imamo tudi skupino slikark, katere uspešno vodi domačin likovni pedagog Sebastjan Starec, ki je zelo pripaden društvu, tudi kot svetovalec in kritik.

slikanje glineni_izdelki

 Vsako leto ima društvo ustvarjalne delavnice vezenja,  pod mentorstvom poklicne vezilje ter delavnico slikarstva in delavnico glinenih izdelkov .

glina

 

obc._praznik

 

Društvo je neprofitna organizacija in se ukvarja z vezenjem, kvačkanjem – upodabljani vzorci pa segajo v čas naših babic, včasih pa jih tudi prilagodimo današnjemu času. Vzorci so posvečeni praznikom, kot so Božič, Novo leto, Velika noč, rojstvo, čestitke, ter različni okraski in obeski. Izdelujemo čudovite bordure, ažur in rešilje. Kvačkamo od prtov, zvezd, angelčkov, nageljnov - vse kar vidimo, naše roke naredijo. Klekljamo z občutkom ustvarjanja, nekaj novega, še korak naprej. Ukvarjamo se s slikarstvom, modeliramo v glini. Sodelujemo z različnimi društvi, ki si želijo izmenjave izkušenj.

Poleg rednih delavnic imamo vsak ponedeljek tudi delovno srečanje, kjer se urno pripravljamo za naše razstave: na tradicionalno Velikonočno razstavo na cvetno nedeljo, razstavo umetniških slik in izdelkov iz gline ob krajevnem prazniku KS Dolenja vas 15.08., ter Božično razstavo , ki smo jo imele v letu 2006 prvič. Cilji so bili zastavljeni in v celoti realizirani, s presegom ene razstave.

Naši kratkoročni in dolgoročni cilji so: ohranjanje kulturne dediščine, pridobivanje novih članic ter prenašanje znanja na mlade rodove.

 

clanice_drustva
 clanice_kd


Naše društvo združuje 16 članic iz treh občin različnih starosti in izobrazbe. Po volitvah avgusta 2006 je predsednica Antonija Žener, namestnica: Maša Špan,sekretarka: Preskar Tanja, ter blagajnik: Marica Resnik.


Z novim vodstvom v društvu ni prišlo do sprememb v dejavnosti, še naprej se trudimo za pridobitev novih znanj, ki so jih obvladale naše babice.


Globoko upamo, da bo naši Krajevni skupnosti uspelo zgraditi kulturni dom v katerem
bo  prostor za vsa društva, tudi za nas, saj naša krajevna skupnost skrbi za vsa društva, brez katere ne bi mogli delovati.

 

 

  V Dolenji vasi, dne 06.12.2007                           Predsednica : Antonija Žener

 


 

 

 

 
< Nazaj
Dobrodošli! arrow Društva arrow Kulturno društvo Libna